Herdenking Bevrijdingsdag Zwolle, Ter Pelkwijkpark

Op vrijdag 12 april wordt de bevrijding van Zwolle herdacht bij het monument aan het Ter Pelkwijkpark.

Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. Deze scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument op de datum die aanleiding was voor oprichting van dat monument. Alle oorlogsmonumenten  in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen, dit monument door de Geert Groteschool en de Koningin Emmaschool. Deze scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument op de datum die aanleiding was voor oprichting van dat monument.

De herdenking wordt ondersteund door Vereniging Veteranen Zwolle met het leveren van de Erewacht.

 

Herdenking Bevrijdingsdag Zwolle, Pilotenlaan

Op vrijdag 12 april wordt de herdenking gehouden bij het monument aan de Pilotenlaan.

Het monument aan de Pilotenlaan werd onthuld op 14 april 1992 en ligt in de Zwolse wijk Schellerbroek, waar een aantal straten is vernoemd naar geallieerde piloten die in de Tweede Wereldoorlog boven Zwolle en omgeving zijn verongelukt.

Het monument werd in 1992 geadopteerd door basisschool De Octopus. Het monument bestaat uit een roestvrijstalen plaat, in omgekeerde V-vorm gevouwen, waarop de afgebroken propeller van de neergestorte Handley-Page-Hampden ZN-D/AE 123 werd bevestigd.

Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. Deze scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument op de datum die aanleiding was voor oprichting van dat monument.

De herdenkingen worden ondersteund door Vereniging Veteranen Zwolle door het leveren van de Erewacht.

Een gedenkwaardige dag 14 april 2023!

Herdenking monument Pilotenlaan, Bevrijdingsdag Zwolle in Ter Pelwijkpark, opening Witte Anjer Perk en bijzondere opening in PEC stadion!

Herdenking monument Pilotenlaan:
“In het gelid staande militairen, schoolkinderen van de Octopus die geduldig stonden te luisteren naar een toespraak over 78 jaar bevrijding. De herdenking bij het monument aan de Pilotenlaan heeft altijd iets plechtigs, maar ook iets moois omdat Nederland al 78 jaar een vrij land is.”
Zie ook pagina Zwolle nieuws

 

 

Bevrijdingsdag Zwolle:
“Het is vandaag (14 april) de Bevrijdingsdag van Zwolle. Canadezen met Leo Major voorop bevrijdden 78 jaar geleden de stad van de bezetter. De Canadese ambassadeur was vandaag in Zwolle voor de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid. Leerlingen van basisschool Koningin Emma en de Geert Groteschool verzorgden om 11.00 uur een eigen plechtigheid bij “hun” oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark. Bij de herdenking was burgemeester Peter Snijders aanwezig met de ambassadeur van Canada in Nederland, mevrouw Lisa Helfand en onze Vereniging Veteranen Zwolle .”
Zie ook pagina Zwollenu

Opening Witte Anjer Perk:
“Het Nationaal Comité Veteranendag heeft Nederlandse gemeenten opgeroepen hun veteranen te eren en waarderen met een speciaal Witte Anjer Perk. Aan de Potgietersingel is een perk ingeplant met witte anjers in combinatie met rode en blauwe bloemen, de kleuren van onze nationale vlag. Alles staat in bloei op 5 mei en de Nederlandse Veteranendag op de laatste zaterdag van juni. Burgemeester Peter Snijders opent het perk samen met Bas van den Berg. Leerlingen van de beide basisscholen en Lisa Helfand, de Canadese Ambassadeur, zijn bij de opening betrokken. Stadsdichter Bauke Vermaas draagt voor de gelegenheid een gedicht voor.”
Zie ook pagina Zwollenu en De Swollenaer

Opening PEC wedstrijd:
“Het duel met Telstar was vrijdagavond bijzonder. Voor het eerst speelde PEC Zwolle een zogenoemde ‘bevrijdingswedstrijd’. Daarmee refereert de club aan de bevrijding van de stad die afgelopen vrijdag precies 78 jaar geleden was. Voor de aftrap verschenen veteranen van onze Vereniging Veteranen Zwolle op het veld als symboliek van de heldendaden in het verleden, en in het bijzonder die van de Canadese sergeant Léo Major. Eerder die dag waren er in de stad zelf ook herdenkingen, waarbij de Canadese ambassadeur aanwezig was.”
Zie ook pagina Zwollenu
Link twitter
Link facebook1 en facebook2

Herdenking monument Eikenlaan te Berkum

Bij het oorlogsmonument aan de Eikenlaan is woensdagochtend 11 januari een herdenkingsplechtigheid gehouden voor de omgekomen bemanning van de neergestorte bommenwerper B-17 tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Leerlingen van de basisscholen De Campherbeek en De Duyvencamp legden bloemen bij het monument en lazen gedichten voor. Wethouder Michiel van Willigen woonde de herdenking bij namens gemeente Zwolle. Oud-militairen en veteranen van de Vereniging Veteranen Zwolle verlenen jaarlijks medewerking aan de plechtigheid.

Het monument aan de Eikenlaan werd op 11 januari 1995 onthuld ter nagedachtenis aan de bemanning van de neergestorte bommenwerper B-17 ‘Flying Fortress’ van de 388ste Bomb Group van de Amerikaanse luchtmacht. Het vliegtuig kwam terug van een bombardement op de plaats Brunswijk in Duitsland. Door motorstoring bleef het vliegtuig achter op de formatie en werd het uiteindelijk door de Duitsers neergehaald.
Met uiterste krachtsinspanning heeft de piloot kunnen voorkomen dat het toestel neerstortte op het centrum van Zwolle. Bij de crash kwamen 5 van de 10 bemanningsleden om het leven. Het monument bestaat uit een combinatie van marmer en natuursteen.

Oud mariniers/Veteranen hebben het monument opgericht en de herdenkingsdatum gelegaliseerd.

Zie ook pagina Oprichting monument Eikenlaan Berkum

Na de herdenking werden de veteranen uitgenodigd voor een kopje koffie op school.       

Voor meer informatie zie:

Pagina De Swollenaer (met dank voor tekst en foto’s)

Pagina RTV Focus