Herdenking Bevrijdingsdag Zwolle, Pilotenlaan

Op vrijdag 12 april wordt de herdenking gehouden bij het monument aan de Pilotenlaan.

Het monument aan de Pilotenlaan werd onthuld op 14 april 1992 en ligt in de Zwolse wijk Schellerbroek, waar een aantal straten is vernoemd naar geallieerde piloten die in de Tweede Wereldoorlog boven Zwolle en omgeving zijn verongelukt.

Het monument werd in 1992 geadopteerd door basisschool De Octopus. Het monument bestaat uit een roestvrijstalen plaat, in omgekeerde V-vorm gevouwen, waarop de afgebroken propeller van de neergestorte Handley-Page-Hampden ZN-D/AE 123 werd bevestigd.

Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. Deze scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument op de datum die aanleiding was voor oprichting van dat monument.

De herdenkingen worden ondersteund door Vereniging Veteranen Zwolle door het leveren van de Erewacht.

Herdenking Meppelerstraatweg

Leerlingen van de basisschool ‘De Springplank’ verzorgen op donderdag 28 maart om 10.30 uur een herdenkingsplechtigheid bij het monument aan de Meppelerstraatweg.

Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. Deze scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument op de datum die aanleiding was voor oprichting van dat monument.

De herdenkingen worden ondersteund door de Vereniging Veteranen Zwolle.

Het monument aan de Meppelerstraatweg te Zwolle is opgericht ter nagedachtenis aan vijf inwoners van Zwolle en Zwollerkerspel die hier op 31 maart 1945 door de bezetter zijn gefusilleerd.

Kerstnacht herdenkingen

Ook dit jaar willen wij als vereniging weer op 24 december tussen 19:00 uur en 20:00 uur kaarsjes aansteken bij alle monumenten waar door het jaar de herdenkingen worden gehouden. De bedoeling is dat eenieder die een kaars bij een monument heeft geplaatst, zich uiteindelijk naar het Ter Pelkwijkpark verplaatst. Hier wordt als laatste, om 20:00 uur, een grote kaars aangestoken.

Onze lichtjes bij monumenten actie is een aantal jaren geleden ontstaan door de kaarsjes actie van Stefan Meekers; hij steekt honderden kaarsjes aan op begraafplaats Kranenburg.

Tenue: vrij, voorkeur heeft het veteranenpak, oud veteranentenue of DT met groot model decoraties.

Leden zijn per mail geïnformeerd

7e Verjaardag Vereniging Veteranen Zwolle


Dit jaar bestaat onze vereniging alweer 7 jaar! Daar willen wij uiteraard ook dit jaar weer bij stil staan. En wel op zaterdag 18 november. Dat is een week eerder dan de “echte ” verjaardag datum; alleen is dan de Buiten sociëteit niet beschikbaar voor ons. Ook dit jaar willen wij dit vieren met een gezamenlijk diner in de vorm van het bekende chinees buffet.

 

U en uw partner zijn van harte uitgenodigd. Natuurlijk zijn kinderen ook welkom! Ook dit jaar wordt er weer een stadswandeling georganiseerd. Dit jaar is er gekozen voor tour de Hanze; De start van deze stadswandeling is bij het Zwolse Balletjeshuis, een van de vele monumenten die Zwolle rijk is. Daar neemt de gids u mee op ontdekkingstocht door de binnenstad. Tijdens de historische stadswandeling verhaalt de stadsgids over de geschiedenis van onze Hanzestad en u bezoekt daarbij plekken en gebouwen waar u de geur van het verleden kunt opsnuiven. De stadswandeling voert o.a. langs de Onze Lieve Vrouwe Basiliek met Peperbustoren en langs de enige nog overgebleven stadspoort van Zwolle, de ruim 600 jaar oude Sassenpoort waar zelfs in de Hanzetijd al pek naar beneden kwam. Tevens kunt u (indien beschikbaar) een groot aantal monumenten als de Schepenzaal en de Grote- of St. Michaëlskerk van binnen bezichtigen.

Voor wie niet meewandelt opent de Buiten sociëteit om 16:00 uur de deuren om voorafgaande het diner vast gezellig samen te kunnen zijn. Dit alles gaat plaatsvinden op zaterdag 18 november, op onze vaste ontmoetingsplaats “de Nieuwe Buitensociëteit Zwolle” aan het Stationsplein 44. Alles over de bereikbaarheid en parkeren vindt u hier.

Het programma ziet er als volgt uit:

14:00 uur Aanvang stadswandeling. Locatie Zwolse Balletjeshuis, Grote Kerkplein 13 16:00 uur Inloop Buitensociëteit

17:00 uur Aanvang diner

22:30 uur Einde

Leden zijn per e-mail reeds geïnformeerd.