Een gedenkwaardige dag 14 april 2023!

Herdenking monument Pilotenlaan, Bevrijdingsdag Zwolle in Ter Pelwijkpark, opening Witte Anjer Perk en bijzondere opening in PEC stadion!

Herdenking monument Pilotenlaan:
“In het gelid staande militairen, schoolkinderen van de Octopus die geduldig stonden te luisteren naar een toespraak over 78 jaar bevrijding. De herdenking bij het monument aan de Pilotenlaan heeft altijd iets plechtigs, maar ook iets moois omdat Nederland al 78 jaar een vrij land is.”
Zie ook pagina Zwolle nieuws

 

 

Bevrijdingsdag Zwolle:
“Het is vandaag (14 april) de Bevrijdingsdag van Zwolle. Canadezen met Leo Major voorop bevrijdden 78 jaar geleden de stad van de bezetter. De Canadese ambassadeur was vandaag in Zwolle voor de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid. Leerlingen van basisschool Koningin Emma en de Geert Groteschool verzorgden om 11.00 uur een eigen plechtigheid bij “hun” oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark. Bij de herdenking was burgemeester Peter Snijders aanwezig met de ambassadeur van Canada in Nederland, mevrouw Lisa Helfand en onze Vereniging Veteranen Zwolle .”
Zie ook pagina Zwollenu

Opening Witte Anjer Perk:
“Het Nationaal Comité Veteranendag heeft Nederlandse gemeenten opgeroepen hun veteranen te eren en waarderen met een speciaal Witte Anjer Perk. Aan de Potgietersingel is een perk ingeplant met witte anjers in combinatie met rode en blauwe bloemen, de kleuren van onze nationale vlag. Alles staat in bloei op 5 mei en de Nederlandse Veteranendag op de laatste zaterdag van juni. Burgemeester Peter Snijders opent het perk samen met Bas van den Berg. Leerlingen van de beide basisscholen en Lisa Helfand, de Canadese Ambassadeur, zijn bij de opening betrokken. Stadsdichter Bauke Vermaas draagt voor de gelegenheid een gedicht voor.”
Zie ook pagina Zwollenu en De Swollenaer

Opening PEC wedstrijd:
“Het duel met Telstar was vrijdagavond bijzonder. Voor het eerst speelde PEC Zwolle een zogenoemde ‘bevrijdingswedstrijd’. Daarmee refereert de club aan de bevrijding van de stad die afgelopen vrijdag precies 78 jaar geleden was. Voor de aftrap verschenen veteranen van onze Vereniging Veteranen Zwolle op het veld als symboliek van de heldendaden in het verleden, en in het bijzonder die van de Canadese sergeant Léo Major. Eerder die dag waren er in de stad zelf ook herdenkingen, waarbij de Canadese ambassadeur aanwezig was.”
Zie ook pagina Zwollenu
Link twitter
Link facebook1 en facebook2

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.