Herdenking Bevrijdingsdag Zwolle, Ter Pelkwijkpark

Op vrijdag 12 april wordt de bevrijding van Zwolle herdacht bij het monument aan het Ter Pelkwijkpark.

Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. Deze scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument op de datum die aanleiding was voor oprichting van dat monument. Alle oorlogsmonumenten  in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen, dit monument door de Geert Groteschool en de Koningin Emmaschool. Deze scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument op de datum die aanleiding was voor oprichting van dat monument.

De herdenking wordt ondersteund door Vereniging Veteranen Zwolle met het leveren van de Erewacht.

 

Herdenking Bevrijdingsdag Zwolle, Pilotenlaan

Op vrijdag 12 april wordt de herdenking gehouden bij het monument aan de Pilotenlaan.

Het monument aan de Pilotenlaan werd onthuld op 14 april 1992 en ligt in de Zwolse wijk Schellerbroek, waar een aantal straten is vernoemd naar geallieerde piloten die in de Tweede Wereldoorlog boven Zwolle en omgeving zijn verongelukt.

Het monument werd in 1992 geadopteerd door basisschool De Octopus. Het monument bestaat uit een roestvrijstalen plaat, in omgekeerde V-vorm gevouwen, waarop de afgebroken propeller van de neergestorte Handley-Page-Hampden ZN-D/AE 123 werd bevestigd.

Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. Deze scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument op de datum die aanleiding was voor oprichting van dat monument.

De herdenkingen worden ondersteund door Vereniging Veteranen Zwolle door het leveren van de Erewacht.

Herdenking monument Bollebieste

Op 15 december 1944 kwamen bij een geallieerd bombardement op de wijk Bollebieste en Schildersbuurt vijf mensen om het leven, vielen er meer dan veertig gewonden en werden vele huizen onbewoonbaar.

De Vereniging Veteranen Zwolle verzorgt dan weer de Erewacht. U bent van harte uitgenodigd deel te nemen.

St Josephplein

Programma op vrijdag 15 december als volgt:

12:00 uur            verzamelen sint Joseph plein

12:15 uur            welkomstwoord

12:20 uur            plechtigheid

12:30 uur            leggen bloemstukken

12:45 uur            defilé en einde herdenking

Het monument werd in 2019 opgericht ter nagedachtenis aan de vijf inwoners die op die dag in 1944 door een geallieerd bombardement om het leven kwamen.

Doelwit was waarschijnlijk de petroleumopslag aan de Schuttevaerkade of de gasfabriek op het Noordereiland in Zwolle, maar de bommen kwamen onbedoeld op de buurt Bollebieste terecht.

Monument

De namen van de slachtoffers zijn aangebracht op het monument dat is gemaakt van een weerbarstige steensoort. Het monument visualiseert het bombardement door de duidelijk zichtbare kinderkopjes die als gevolg van het bombardement in 1944 door de lucht vlogen.

Veteranen die belangstelling hebben, het verzoek om 12.00 aanwezig te zijn bij het St. Josephplein (klein omheind plein van gras), aangezien het programma start om 12.15.

Het tenue is zoals gewoonlijk: vrij; voorkeur heeft het veteranen pak, oude veteranen tenue of DT met groot model decoraties.

 

 

Leden zijn per mail geïnformeerd.