Herdenking oorlogsmonument Eikenlaan 2017

P1000196Op woensdag 11 januari hebben zo’n 80 scholieren van de groepen 5 en 6 van OBS de Campherbeek en CBS de Duyvencamp een herdenkingsplechtigheid gehouden bij het oorlogsmonument aan de Eikenlaan (Berkum) ter nagedachtenis van de slachtoffers van een Amerikaanse B-17 bommenwerper, die precies 73 jaar geleden daar in de omgeving neerstortte.

Aan de herdenking, die voortreffelijk werd geleid door de heer Eef Wegerif, directeur van OBS de Campherbeek namen verder deel : wethouder van As en Mw. Koetsier  vanuit de gemeente Zwolle, en 2 scouts van de Jan Lijdinggroep, tevens leerlingen van de Campherbeek. De erewacht werd gevormd door 8 oud-militairen en veteranen van de Vereniging Veteranen Zwolle. Na de ceremonie, waarbij de Taptoe werd vertolkt door de heer Anton ten Have op trompet, werden door de jonge scholieren  gedichten voorgedragen, die het leed van de oorlog en de betekenis van vrede benadrukten. Daarna werden er bloemen gelegd bij het monument door de wethouder, scholen en door alle aanwezige scholieren. P1000183Ook RTV Oost versloeg de herdenking, welke te zien en horen waren op hun site en radio. Na de herdenking werden de aanwezigen op school uitgenodigd om onder het genot van een kop koffie en soep ervaringen uit te wisselen.
Het monument is op initiatief van de heer Anton Borgman, ooggetuige van het neerstorten van het vliegtuig in 1944 en mede ondersteund door een aantal (oud) mariniers, onder wie de heer Kees van der Schuur tot stand gekomen en op 11 januari 1995 onthuld. Het monument is geadopteerd door de 2 basisscholen om net als de andere Zwolse basischolen, die oorlogsmonumenten geadopteerd hebben, het besef dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en welke offers dit heeft gekost bij de Zwolse jeugd te verankeren. Daarom is er deze week op beide scholen aandacht besteed aan de Tweede wereldoorlog met voorafgaande aan de herdenking een inleiding door collega Monument Eikenlaan 2016 aanvulling (3)veteraan Harry Konings van de werkgroep “veteraan voor de klas”. Vanuit zijn eigen ervaring en verslag, ondersteund door foto’s en films wist hij de leerlingen op hun niveau uit te leggen, wat voor leed oorlog kan veroorzaken en wat de consequenties zijn. Daarnaast gaf hij aan, waarom de geallieerden bombardementen in Duitsland uitvoerden en wist hij door zijn kennis en aan de hand van originele films het beeld te scheppen aan welke gevaren, doodsangsten en ontberingen de Amerikaanse en Engelse piloten met hun crew  blootstonden tijdens hun missies. Zo ook de 5 omgekomen bemanningsleden van de verongelukte B-17 Flying

Zie ook: www.focus.nl

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.