Herdenking monument Eikenlaan te Berkum

Aan de herdenking,Monument Eikenlaan 2016 (23) die voortreffelijk werd geleid door de heer Eef Wegerif, directeur van OBS de Campherbeek namen verder deel : wethouder van As en Mw. Koetsier vanuit de gemeente Zwolle, scouts van de Jan Lijdinggroep en Hr. J Borgman, zoon van de oprichter van het monument. De erewacht werd gevormd door 11 oud-militairen en veteranen van de SOMZ. Na de ceremonie, die muzikaal voortreffelijk werd ondersteund door Mej. Desiree Waanders van het Zwols conservatorium, werden door de jonge scholieren gedichten voorgedragen, die het leed van de oorlog en de betekenis van vrede benadrukten. Daarna werden er bloemen gelegd bij het monument door de wethouder, scholen en door alle aanwezige scholieren. Na de herdenking werden de aanwezigen op school uitgenodigd om onder het genot van een kop koffie en soep ervaringen uit te wisselen.
In verband met gezondheidsredenen kon Dhr. Jan Schotman, ooggetuige van het neerstorten van het vliegtuig, dit jaar geen inleiding verzorgen voor de leerlingen van de twee scholen.
Monument Eikenlaan 2016 aanvulling (3)  Deze inleiding werd ’s ochtends op school verzorgd door collega veteraan Harry Konings van de werkgroep “veteraan voor de klas”. Vanuit zijn eigen ervaring en verslag, ondersteund door foto’s en films wist hij de 95 leerlingen op hun niveau uit te leggen, wat voor leed oorlog kan veroorzaken en wat de consequenties zijn. Daarnaast gaf hij aan, waarom de geallieerden bombardementen in Duitsland uitvoerden en wist hij door zijn kennis en aan de hand van originele films het beeld te scheppen aanMonument Eikenlaan 2016 aanvulling (4) welke gevaren, doodsangsten en ontberingen de Amerikaanse en Engelse piloten met hun crew blootstonden tijdens hun missies. Zo ook de bemanning van de verongelukte B-17 Flying Fortress, welke die dag werd herdacht. De kinderen waren stil en behoorlijk onder de indruk en waarderen deze uitleg en beelden enorm, zoals later in de gesprekken met leerlingen en onderwijzers bleek. Wederom een mooie en geslaagde herdenking. Zie ook foto impressie.

Zie ook: Weblog Zwolle

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.