Agenda

apr
14
vr
2023
Herdenking monument Pilotenlaan
apr 14 @ 08:45 – 09:30

Monument PilotenlaanHerdenking monument Pilotenlaan

Tenue: vrij; voorkeur heeft het veteranen pak, oude veteranen tenue of DT met groot model decoraties.

Leerlingen van basisschool De Octopus organiseren traditiegetrouw op deze dag een herdenking bij het door hen geadopteerde monument aan de Pilotenlaan in Zwolle-Zuid. Kinderen van de Octopus herdenken bij het monument aan de Pilotenlaan in het bijzonder de vliegers die zich voor onze vrijheid hebben ingezet.
Het monument aan de Pilotenlaan werd onthuld op 14 april 1992 en ligt in Schellerbroek, waar een aantal straten is vernoemd naar geallieerde piloten die in de Tweede Wereldoorlog boven Zwolle en omgeving zijn verongelukt. Het monument werd in 1992 geadopteerd door basisschool De Octopus. Het monument bestaat uit een roestvrijstalen plaat, in omgekeerde V-vorm gevouwen, waarop de afgebroken propeller van de neergestorte Handley-Page-Hampden ZN-D/AE 123 werd bevestigd.

De tekst op de plaquette luidt:

‘FAILED TO RETURN……..
TER NAGEDACHTENIS AAN DE GEALLIEERDE PILOTEN, DIE TIJDENS DE TWEEDE WERELDOORLOG IN EN RONDOM ZWOLLE ZIJN GESNEUVELD. OP 21 JANUARI 1942 STORTTE DE HANDLEY-PAGE-HAMPDEN ZN-D/106 SQ VAN DE RAF NEER IN HET BUURTSCHAP  SPOOLDE. HIERBIJ KWAM DE 21-JARIGE SERGEANT AUBREY WILFRED DEERE OM HET LEVEN. DE STUURBOORDPROPELLOR VAN HET TOESTEL WERD OP 29 SEPTEMBER 1988 TERUGGEVONDEN EN MAAKT NU DEEL UIT VAN DIT GEDENKTEKEN.

Herdenking Bevrijdingsdag Zwolle @ Monument Ter Pelkwijkpark
apr 14 @ 10:45 – 11:45

Herdenking bevrijding Zwolle

Details zie toegezonden e-mail

Tenue: vrij; voorkeur heeft het veteranen pak, oude veteranen tenue of DT met groot model decoraties.

Na de herdenking aan het Ter Pelkwijkpark (10:45 uur aanwezig, aanvang 11:00 uur en eindigt rond 11:30 uur) zal er gezamenlijk verplaatst worden naar de Potgietersingel (achter Museum de Fundatie).

“De zevende Canadese brigade, die eerst Zwolle een dag letterlijk links had laten liggen verscheen op 14 april voor die stad. Met vooral veel steun van persoonlijke verkenningsactie van soldaat Leo Major van het Regiment de la Chaudière, kon die brigade de Overijsselse hoofdstad bevrijden. Diezelfde dag ook werden Staphorst, Genemuiden, Hasselt en de voormalige gemeenten in het huidige IJsselham bevrijd. Voorhoedes stonden toen al in Friesland, Drenthe en Groningen. Vollenhove, Giethoorn en Zwartsluis moesten wachten tot 15 april, Kampen, Emmeloord, Heerde en Oldebroek tot de zeventiende. Op de 17e april waren er in Hattem drie geallieerden, de bevolking mocht twee dagen later pas de vlag uitsteken. Epe, Elburg en Nunspeet volgenden tenslotte op 19 april. Met de verovering van het grootste gedeelte van de IJsselmeerkust nam echter de bedreiging van vier miljoen in het westen levende mensen toe: de voedseltransporten via het meer kwamen vrijwel tot stilstand. De nog aanwezige Duitse troepenmacht was te groot om geheel Nederland in korte tijd te bevrijden. Bovendien hielden de geallieerden rekening met onderwaterzetting. De Duitsers zouden ongetwijfeld de dijken opblazen om de opmars te stuiten. Dat zou onvoorstelbare gevolgen hebben voor de hongerende bevolking. Lees meer.”

 

apr
27
do
2023
Opening Koningsdag Zwolle @ Nieuwe Markt
apr 27 @ 11:45 – 12:30

Nieuwe Markt Zwolle

Op koningsdag -27 april a.s.- bent u van harte uitgenodigd deel te nemen aan de opening van deze dag. Als vereniging verzorgen wij het hijsen van de vlaggen en de erewacht bij de opening aan de Nieuwe Markt.

Het programma is als volgt:

11:45 uur aanwezig op de Nieuwe Markt
12:00 uur aanvang
12:30 uur einde
Aansluitend koffie

Tenue: vrij; voorkeur heeft het veteranen pak, oude veteranen tenue of DT met groot model decoraties.

Hierbij nodigen wij u al uit om deze opening als veteraan binnen het detachement bij te wonen.
Verzoeke de deelnemers om deze dag uiterlijk 11.45 u aanwezig te zijn op de Nieuwe markt (plein voor het voormalig postkantoor en nu restaurant UNO).

mei
4
do
2023
Dodenherdenking 4 mei @ Monument Ter Pelkwijkpark
mei 4 @ 18:45 – 21:00

Monument Ter PelkwijkparkOp woensdag 4 mei vindt  de jaarlijkse nationale dodenherdenking plaats in het Ter Pelkwijkpark in Zwolle. Daarbij wordt de deelname/aanwezigheid van oud-militairen en veteranen hoog gewaardeerd. Derhalve nodigen wij u allen uit om hieraan deel te nemen. Als oud-militairen en veteranen vormen wij een eigen detachement dat naast het (pre-recruitment) detachement van het Deltioncollege staat en aangevuld wordt met de collega’s, die (vooraf) deelnemen aan de stille tocht. Dit jaar wordt de erewacht weer gevormd door een detachement van de NATRES.

Het tenue is zoals gewoonlijk: Veteranentenue of DT met groot model decoraties of burger (mannen: net pak met overhemd en stropdas en vrouwen: overeenkomstig net tenue ) evt. met baret en groot model decoraties.

Verzoek aan de deelnemers, die niet aan de stille tocht deelnemen om deze dag uiterlijk 19.15 u aanwezig te zijn op het Ter Pelkwijkpark. Leden van de vereniging worden tevens separaat geïnformeerd per e-mail.

mei
5
vr
2023
Bevrijdingsdag 5 mei @ Bevrijdingsfestival
mei 5 hele dag

Logo SBO 2015Beste collega’s,

Nog niet alle details voor dit jaar zijn bekend, volgt z.s.m.!!

Op 5 mei viert Nederland Bevrijdingsdag. Dat men in Nederland al 78 jaren in vrijheid kan leven. Ook een vrijheid die wij als veteranen en oud-militairen hebben (willen) verdedig(d)(en) en die wij op onze internationale missies hebben proberen te bereiken en stabiliseren. Net zoals voorgaande jaren wordt deze dag uitbundig gevierd in Zwolle op het bevrijdingsfestival in het park de Weezenlanden. En ook dit jaar hebben wij de eer om hieraan deel te nemen. Net als vorige keer zijn er wat extra initiatieven, die het voor ons als Vereniging Veteranen Zwolle nog specialer maken.

Gaarne nodigen wij u met uw partner uit voor het deelnemen aan dit bevrijdingsfestival en hopen wij  u herkenbaar als veteraan (Veteranentenue, DT of burger met groot model decoraties en baret) te mogen verwelkomen op de opening van het bevrijdingsfestival (uiterlijk 12.15 ingetreden als detachement). Er zijn een aantal stoelen beschikbaar voor hen die niet willen/kunnen deelnemen aan het detachement.

Na afloop bent u van 13.00 tot 17.00 uur welkom in onze veteranen tent op de plein van de vrijheid.

jun
9
vr
2023
Veteranen café @ Vereningsgebouw De Buitensociëteit
jun 9 @ 19:30 – 22:30

Nieuwe huiskamerVaste maandelijkse bijeenkomst. In beginsel elke tweede vrijdag van de maand , van 19.30 tot 22.30 uur in het verenigingsgebouw van Vereniging De Buitensociëteit.

Ook op vrijdag 9 juni wordt het veteranen café weer geopend van 19.30 tot 22.30 uur op onze vaste locatie: het verenigingsgebouw van Vereniging de Buitensociëteit.

Aanmelden is niet nodig!

Tot vrijdag 9 juni of ander moment!

Het gebouw grenst aan het parkeerterrein van De Nieuwe Buitensociëteit, Stationsweg 44 in Zwolle en is uitstekend bereikbaar met openbaar vervoer. Uitstapplaats station NS (centrumzijde)
Er is beperkte (betaal)parkeermogelijkheid, hierover wordt nog onderhandeld. U bent van harte welkom.

Reacties zijn gesloten.