Agenda

Okt
3
wo
2018
Herdenking monument Engelse Werk
Okt 3 @ 10:30 – 11:00

Monument Engelse Werk(Herdenkingsdatum is standaard 3 oktober, echter indien deze datum in het weekend valt kan de herdenking op een andere datum plaatsvinden!)

Op woensdag 3 oktober is dit de herdenking bij het monument bij het Engelse werk, ter nagedachtenis van de 6 joodse slachtoffers, die daar 72 jaar geleden werden geëxecuteerd.  De herdenking, welke wordt georganiseerd door de Speciale Basisonderwijs (SBO) de Brug, die het monument hebben geadopteerd,  vindt plaats van 10.30 tot 11.00u. Hierna worden de veteranen uitgenodigd op school. Het tenue is zoals gewoonlijk: Veteranentenue of DT met groot model decoraties of burger (net pak met overhemd en stropdas) evt. met groot model decoraties.


Op deze dag vindt bij het oorlogsmonument in park Het Engelse Werk in Zwolle een korte herdenkingsplechtigheid plaats. In 1944 werden op deze plek zes mensen gefusilleerd. In 2001 werd in het park het monument opgericht ter nagedachtenis aan de slachtoffers. De nabijgelegen basisschool De Brug heeft het monument (in de buurt van de kruitkelder in het park) geadopteerd. Tijdens de plechtigheid worden leerlingen van de school actief betrokken. Het monument in park Het Engelse Werk te Zwolle is een kleine zuil van dolomiet (een grijsgroene steensoort) met in reliëf een heraldisch wapen.

De tekst op de zuil luidt:

‘GEFUSILLEERD
3 OKTOBER 1944
CORNELIS BAKKER 15-05-1922
ALBERT BROUWER 09-07-1919
HANS MARIUS KOOPAL 15-08-1920
JACOB KOORN 04-11-1922
ALFRED SCHNELL 10-06-1900
EVA SCHNELL-JOLOWICZ 19-11-1913.’

Het proces verbaal van die tijd vindt u hier.

Okt
12
vr
2018
Herdenking monument Haersterveerweg (datum/tijd onder voorbehoud)
Okt 12 @ 13:00 – 13:45

Monument Haersterveerweg(Herdenking kan situationeel op een andere datum plaatsvinden!)

Op vrijdag 12 oktober is de herdenking bij het monument aan de Haersterveerweg, ter nagedachtenis van de 7 slachtoffers die daar bij de voormalige schietbaan zijn geëxecuteerd als vergelding voor een verzetsdaad. Deze herdenking wordt georganiseerd door de PCBS De Duyvencamp ism OBS de Campherbeek  en vindt plaats van 13.00 tot 13.30, waarna de veteranen worden uitgenodigd op school om onder het genot van koffie en thee met de leerlingen hun ervaringen te delen. Het tenue is zoals gewoonlijk: Veteranentenue of DT met groot model decoraties of burger (net pak met overhemd en stropdas) evt. met groot model decoraties.

Monument op de schietbaan Berkum is een monument aan de Haersterveerweg in Zwolle dat is opgericht ter nagedachtenis aan zeven burgers die op 13 oktober 1944 zijn gefusilleerd als represaille voor een verzetsdaad. Het monument is geadopteerd door de OBS Campherbeekschool en PCBS De Duyvencamp.

De tekst op de zuil luidt:

DEN VADERLANT GHETROUWE

A. HAAN
L. KARSSEN
A. KRALE
E. LINDEBOOM
J.J.M. OVERBEEK
J. TENSEN W.J. TENSEN

GEFUSILLEERD
13 OCTOBER 1944

Inloopavond @ Vereningsgebouw De Buitensociëteit
Okt 12 @ 19:30 – 22:30

Nieuwe huiskamerVaste inloopavond. In beginsel elke tweede vrijdag van de maand , van 19.30 tot 22.30 uur in het verenigingsgebouw van Vereniging De Buitensociëteit, Het gebouw grenst aan het parkeerterrein van De Nieuwe Buitensociëteit, Stationsweg 44 in Zwolle en is uitstekend bereikbaar met openbaar vervoer. Uitstapplaats station NS (centrumzijde)
Er is beperkte (betaal)parkeermogelijkheid, hierover wordt nog onderhandeld. U bent van harte welkom.Verenigingsgebouw Buitensocieteit

Naast de vaste inloopavonden zullen ook andere bijeenkomsten worden georganiseerd op andere dagen en indien gewenst ook op andere locaties. Blijft hiervoor de agenda volgen!

Reacties zijn gesloten.