Details zie toegezonden e-mail
Tenue: vrij; voorkeur heeft het veteranen pak, oude veteranen tenue of DT met groot model decoraties.
Na de herdenking aan het Ter Pelkwijkpark (10:45 uur aanwezig, aanvang 11:00 uur en eindigt rond 11:30 uur) zal er gezamenlijk verplaatst worden naar de Potgietersingel (achter Museum de Fundatie).
“De zevende Canadese brigade, die eerst Zwolle een dag letterlijk links had laten liggen verscheen op 14 april voor die stad. Met vooral veel steun van persoonlijke verkenningsactie van soldaat Leo Major van het Regiment de la Chaudière, kon die brigade de Overijsselse hoofdstad bevrijden. Diezelfde dag ook werden Staphorst, Genemuiden, Hasselt en de voormalige gemeenten in het huidige IJsselham bevrijd. Voorhoedes stonden toen al in Friesland, Drenthe en Groningen. Vollenhove, Giethoorn en Zwartsluis moesten wachten tot 15 april, Kampen, Emmeloord, Heerde en Oldebroek tot de zeventiende. Op de 17e april waren er in Hattem drie geallieerden, de bevolking mocht twee dagen later pas de vlag uitsteken. Epe, Elburg en Nunspeet volgenden tenslotte op 19 april. Met de verovering van het grootste gedeelte van de IJsselmeerkust nam echter de bedreiging van vier miljoen in het westen levende mensen toe: de voedseltransporten via het meer kwamen vrijwel tot stilstand. De nog aanwezige Duitse troepenmacht was te groot om geheel Nederland in korte tijd te bevrijden. Bovendien hielden de geallieerden rekening met onderwaterzetting. De Duitsers zouden ongetwijfeld de dijken opblazen om de opmars te stuiten. Dat zou onvoorstelbare gevolgen hebben voor de hongerende bevolking. Lees meer.”
Op 3 oktober herdenken wij de dood van 6 personen in 1944. Door verraad gearresteerd zijn zij vervolgens in het park geëxecuteerd.
Meer achtergrond info vindt u hier. Voor deze herdenking bent u weer van harte uitgenodigd deel te nemen aan de erewacht. Achteraf kan er nagepraat worden met leerlingen op SBO de Brug met een kop koffie.
Programma als volgt:
10:00 uur verzamelen bij SBO de Brug, Ruiterlaan 14. (GoogleMaps locatie)
10:15 uur verplaatsen naar monument
10:30 uur aanvang herdenking
11:00 uur defilé en einde herdenking
Aansluitend informele gesprekken met koffie/thee bij SBO de Brug.
Tenue: vrij; voorkeur heeft het veteranen pak, oude veteranen tenue of DT met groot model decoraties.
(Herdenkingsdatum is standaard 13 oktober, echter indien deze datum in het weekend valt kan de herdenking op een andere datum plaatsvinden!)
(Details volgen)
Op 13 oktober a.s. vindt de herdenking plaats bij het monument aan de Haersterveerweg. Het monument werd opgericht ter nagedachtenis aan de zeven inwoners van Zwolle die op 13 oktober 1944 op de schietbaan aan de Schrevenweg (nu Haersterveerweg) werden gefusilleerd als vergelding voor een gepleegde verzetsdaad. Het monument stelt een schietbaan voor met daarop de namen van de zeven Zwollenaren.
Bij deze herdenking zullen de wethouder en kinderen uit groep 7 en 8 van de Duyvencamp en Campherbeek school aanwezig zijn. Ook wij als Vereniging Veteranen Zwolle zijn weer met een Erewacht aanwezig. Hierbij nodig ik u uit deel te nemen aan die Erewacht.
Locatie: Haersterveerweg (naast Manege Zwolle)
Verzamelen: aanwezig 10.00 uur, bij het monument.
Aanvang herdenking: 10.15 uur
Het tenue is zoals gewoonlijk vrij met voorkeur Veteranentenue of DT met groot model decoraties of burger (net pak met overhemd en stropdas) evt. met groot model decoraties.
Leden worden via mailing geïnformeerd waarin verwijzing hoe deelname/opgave voor de erewacht!
Het monument aan de Meppelerstraatweg te Zwolle is opgericht ter nagedachtenis aan vijf inwoners van Zwolle en Zwollerkerspel die hier op 31 maart 1945 door de bezetter zijn gefusilleerd.
Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. Deze scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument op de datum die aanleiding was voor oprichting van dat monument. De herdenkingen worden ondersteund door Vereniging Veteranen Zwolle. Leerlingen van de basisschool ‘De Springplank’ verzorgen op donderdag 28 maart om 10.30 uur een herdenkingsplechtigheid bij het monument aan de Meppelerstraatweg