Agenda

mei
5
vr
2023
Bevrijdingsdag 5 mei @ Bevrijdingsfestival
mei 5 hele dag

Logo SBO 2015Beste collega’s,

Nog niet alle details voor dit jaar zijn bekend, volgt z.s.m.!!

Op 5 mei viert Nederland Bevrijdingsdag. Dat men in Nederland al 78 jaren in vrijheid kan leven. Ook een vrijheid die wij als veteranen en oud-militairen hebben (willen) verdedig(d)(en) en die wij op onze internationale missies hebben proberen te bereiken en stabiliseren. Net zoals voorgaande jaren wordt deze dag uitbundig gevierd in Zwolle op het bevrijdingsfestival in het park de Weezenlanden. En ook dit jaar hebben wij de eer om hieraan deel te nemen. Net als vorige keer zijn er wat extra initiatieven, die het voor ons als Vereniging Veteranen Zwolle nog specialer maken.

Gaarne nodigen wij u met uw partner uit voor het deelnemen aan dit bevrijdingsfestival en hopen wij  u herkenbaar als veteraan (Veteranentenue, DT of burger met groot model decoraties en baret) te mogen verwelkomen op de opening van het bevrijdingsfestival (uiterlijk 12.15 ingetreden als detachement). Er zijn een aantal stoelen beschikbaar voor hen die niet willen/kunnen deelnemen aan het detachement.

Na afloop bent u van 13.00 tot 17.00 uur welkom in onze veteranen tent op de plein van de vrijheid.

mrt
28
do
2024
Herdenking Meppelerstraatweg
mrt 28 @ 10:30 – 12:00
Herdenking Meppelerstraatweg

Het monument aan de Meppelerstraatweg te Zwolle is opgericht ter nagedachtenis aan vijf inwoners van Zwolle en Zwollerkerspel die hier op 31 maart 1945 door de bezetter zijn gefusilleerd.

Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. Deze scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument op de datum die aanleiding was voor oprichting van dat monument. De herdenkingen worden ondersteund door Vereniging Veteranen Zwolle. Leerlingen van de basisschool ‘De Springplank’ verzorgen op donderdag 28 maart om 10.30 uur een herdenkingsplechtigheid bij het monument aan de Meppelerstraatweg

apr
6
za
2024
Leo Major voetbalwedstrijd PEC Zwolle-Excelsior
apr 6 @ 20:00 – 22:00
aug
15
do
2024
Herdenking monument Indië- en Nieuw-Guinea in Eekhout Park
aug 15 hele dag

Monument Eekhout ParkDodenherdenking bij het Indië- en Nieuw-Guinea-monument

Geachte leden en belangstellenden,

hierbij nodigen wij u, namens commissie herdenking 15 augustus Zwolle, uit voor de herdenking 15 augustus 2024 in park Eekhout in Zwolle.

Op donderdag 15 augustus wordt in Park Eekhout weer de herdenking gehouden voor alle Nederlandse burgers en militairen, die in voormalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea zijn omgekomen als gevolg van oorlog, bezetting, gevangenschap en terreur.
Ook dit jaar zullen wij als Vereniging Veteranen Zwolle hierbij weer aanwezig zijn.
Locatie: Park Eekhout (google maps: https://goo.gl/maps/VJZbwUk7v8NVhwth7)
Parkeer suggestie (tegen betaling): Parkeergarage Emmawijk, Potgietersingel, Q-Park onder de MediaMarkt
Openbaarvervoer: Voor de ingang van het park stoppen de volgende bussen: 3, 4, 13, 40 en 301

Programma:
18:45 uur          verzamelen
19:15 uur           opstellen
19:30 uur          aanvang
19:57 uur           aanvang plechtigheid
20:30 uur          einde plechtigheid
21:00 uur           einde

Leden worden via mailing geïnformeerd waarin verwijzing hoe deelname/opgave voor de erewacht!
Tenue: vrij; voorkeur heeft het veteranen pak, oude veteranen tenue of DT met groot model decoraties.
Na afloop is er koffie met cake bij het voormalig theehuis in het park.

Geschiedenis:
15 augustus 1945 is het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog. Bij het Indië- en Nieuw-Guinea-monument in Park Eekhout staan we in Zwolle ieder jaar op 15 augustus stil bij alle militaire en burgerslachtoffers die zijn omgekomen in Oost-Azië in de periode 1941-1962.

Het Indië- en Nieuw-Guinea-monument werd in 2002 opgericht ter nagedachtenis aan de burgers en militairen die de dood vonden door oorlog, bezetting, gevangenschap en terreur in Oost-Azië. Het gaat om slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog tijdens de Japanse bezetting (1941-1945), maar ook om gevallenen tijdens de Bersiap-periode en de politionele acties (1945-1949) en de kwestie Nieuw-Guinea (1949-1962). Deze drie periodes in de geschiedenis worden gemarkeerd door de drie onderling verbonden zuilen van het monument.

 

Leden worden per mail geïnformeerd.

Reacties zijn gesloten.