Grote belangstelling van meer jongeren op 4 mei herdenking Zwolle

Twee minuten doodse stilte

herdenking4_2018Afgelopen vrijdag op 4 mei vond wederom de nationale dodenherdenking bij het oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark in Zwolle onder grote belangstelling plaats. Wellicht dit keer mede door het mooie weer alsook de beroering over het mogelijk verstoren van de herdenking op de Dam door lawaai lijkt de belangstelling voor de herdenking in Zwolle steeds meer toe te nemen, vooral door jongeren. Vanwege het begin van de Sabbat liet de joodse gemeenschap dit jaar verstek gaan en legde ook geen krans. Daarentegen was de militaire deelname dit jaar weer groter dan vorig jaar. Naast het detachement van veteranen was het detachement van de herdenking9_2018leerlingen van het Deltion college ook groter en stond het detachement van de NATRES dit jaar naast het monument om de rol en betekenis van militairen voor onze vrede en veiligheid te benadrukken. Zeer noemenswaardig is ook de muzikale omlijsting door Popkoor HoorHaar, die vooraf en na de plechtigheid door hun prachtige gezang de juiste ambiance wisten te creëren voor een herdenking als deze. Na het intreden van de militairen, die aan de stille omgang hadden deelgenomen bij het detachement veteranen kon de ceremonie aanvangen. Nadat paradecommandant Sergeant majoor Robert de Vries de militairen de eregroet had laten brengen werd door trompettist Brenda Schut de taptoe geblazen en was het daarna 2 minuten doodstil in Zwolle, waarna het Wilhelmus werd gezongen.

“Veranderen”

MG_4663Na het traditioneel voorlezen van een toepasselijk gedicht “2 minuten” door burgemeester Henk Jan Meijer bracht ook de 11 jarige Juup Ratering van de Jenaplanschool haar gedicht voor. Als winnaar van de 4 mei gedichtenwedstrijd met haar gedicht “veranderen”, beschreef zij op eigen wijze hoe mensen in oorlogstijd kunnen veranderen.  Hierna volgde het leggen van de kransen, waarbij de krans ter nagedachtenis van omgekomen militairen en koopvaardijpersoneel door Danique Schenkel  van het Deltion College en Bram van den Boogaard van de veteranen werd gelegd. Even later was het defilé, waaraan ook het veteranendetachement deelnam en datMG_4685 vanwege het  groot aantal bezoekers een hele tijd in beslag nam en zeer indrukwekkend was. Al die tijd stonden de militairen van het NATRES detachement er strak bij om deze herdenking van “alle burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en daarna in oorlogsoperaties en bij vredesoperaties” op zeer indrukwekkende wijze te ondersteunen conform de spreuk op het monument “opdat wij niet vergeten!

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.