Veteranen en scholieren herdenken slachtoffers WO II

In de maand oktober hebben er weer 2 herdenkingen plaatsgevonden ter nagedachtenis van oorlogsslachtoffers. Allereerst op dinsdag 3 oktober bij het monument op het Engelse werk en op vrijdag 13 oktober bij het monument aan de Haersterveerweg (voormalig schietbaan Berkum).

Engelse werk 2017Het monument op het Engelse werk markeert de plaats, waar op 3 oktober 1944 zes Zwolse joden in de leeftijd van 22 tot 44 jaar door de Duitsers zijn geëxecuteerd als vergelding voor een verzetsdaad.  SBO de Brug heeft het monument geadopteerd en directeur Egbert Kloppenburg  verzorgt elk jaar met groep 8 de herdenking bij dit monument.

Ook dit maal namen een tiental veteranen deel aan deze herdenking, waar wethouder René de Heer namens de gemeente een bloemstuk bij het monument legde. Inspirerend waren ook de gedichten, die een aantal kinderen bij het monument voordroegen. Ook na de herdenking tijdens de bijeenkomst op school stelden de scholieren veel vragen aan de veteranen over hun ervaringen in oorlogs- en missiegebieden, waarbij Marc Jendrekzyk veel belangstelling ondervond vanwege zijn fotoboek over zijn missie in Srebrenica. Na de ceremonie, welke werd gefilmd door RTV Focus Zwolle werd ook Henk Scholte geïnterviewd over het nut van herdenken. Zie link: http://www.rtvfocuszwolle.nl/herdenking-oorlogsmonument-engelse-werk/

Het monument op Haersterveerweg ter hoogte van de voormalige schietbaan in Berkum markeert de plaats, waar 73 jaar Haersterveerweg 2017-2geleden zeven Zwollenaren als vergelding voor verzetsdaden in Zwolle werden gefusilleerd. Het monument dat in 1987 is geadopteerd door

CBS de Duyvencamp, waar de onderwijzer van groep 7/8, Anton Klunder de herdenking organiseert en leidt en waaraan ook de leerlingen van groep 8 van OBS de Campherbeek deelnamen. Ondanks het verkeerslawaai van de A 28, droegen leerlingen van beide scholen eigen gedichten voor en legden bloemen bij het monument. Namens de gemeente legde wethouder Michiel van Willigen bloemen bij het monument en hield hij nog een mooie en inspirerende toespraak. Ook aan deze herdenking namen zeven veteranen deel, welke na de herdenking werden uitgenodigd voor een nazit met de kinderen om over hun ervaringen te vertellen. En dan blijkt steeds weer hoezeer kinderen bezig zijn met het door vragen te stellen aan veteranen zich een beeld te vormen van hoe onderdrukking en oorlogsgeweld voelt. Het was te merken dat de lezing van Herman Repping in het kader van “veteraan voor de klas” twee weken eerder een behoorlijk indruk had achtergelaten bij de scholieren, gezien hun vragen en opmerkingen.

Kortom dank zij de heren Egbert Kloppenburg (SBO de Brug) en Anton Klunder (CBS de Duyvencamp) en Mevr. Esther Doornbosch namens de gemeente Zwolle vormden deze herdenkingen weer twee mooie gelegenheden, waarbij we als veteranen (de betekenis van) de herdenkingen bij de jeugd levend kunnen houden.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.