Agenda

apr
1
ma
2019
Herdenking monument Meppelerstraatweg
apr 1 @ 12:30 – 13:00

Monument Meppelerstraatweg Op maandag1 april vindt de jaarlijkse herdenking plaats bij het monument aan de Meppelerstraatweg. Dit ter nagedachtenis aan de 5 slachtoffers uit Zwolle en Kampen, die daar 73 jaar geleden (notabene 14 dagen voor de bevrijding van Zwolle) werden gefusilleerd door de Duitse bezetters als vergelding voor een verzetsdaad. De herdenking wordt georganiseerd door groep 8 van de OBS “de Springplank”, die het monument hebben geadopteerd en waarbij wij als veteranen net als voorgaande jaren van harte zijn uitgenodigd. De herdenkingsceremonie vindt plaats van 12.30 tot 13.00 en zal namens de gemeente worden bijgewoond door wethouder William Dogger. Na de herdenking wordt u op school (Beukenstraat 83) uitgenodigd om onder het genot van koffie/thee getuige te zijn van de adoptie-overdracht van het monument van groep 8 naar groep 7, het aanhoren van persoonlijke gedichten, die door verschillende kinderen worden voorgedragen en het beantwoorden van vragen en delen van persoonlijke ervaringen met de kinderen van groep 7 en 8.

Het tenue is zoals gewoonlijk: Veteranentenue of DT met groot model decoraties of burger (mannen: net pak met overhemd en stropdas en vrouwen: overeenkomstig net tenue ) evt. met groot model decoraties. Verzoek aan de deelnemers uiterlijk om 12.15 aanwezig te zijn bij het monument.

Het monument aan de Meppelerstraatweg dat zich aan de gelijknamige straat in Zwolle bevindt, is opgericht ter nagedachtenis aan vijf inwoners van Kampen, Zwolle en Zwollerkerspel die op 31 maart 1945 zijn gefusilleerd als represaille voor een verzetsdaad. Zij waren de laatste van in totaal 19 mannen die tussen 3 oktober 1944 en 31 maart 1945 in Zwolle werden gefusilleerd. In de vroege morgen van de laatste dag van maart werden hier Willem Sebel, Hermannus Bosch, Wilhelmus Antonius van Dijk, Johannes Albertus Muller en Berend Jan IJzerman om het leven gebracht. Voor meer informatie, lees.

De tekst op de gedenkplaat luidt:

GEFUSILLEERD 31 MAART 1945
H. BOSCH * 5-1-1914 TE KAMPEN
W.A. van DIJK * 10-11-1908 TE ZWOLLE
J.A. MULLER * 24-5-1890 TE ROTTERDAM
W. SEBEL * 4-4-1901 TE VLAARDINGEN
B.J. IJZERMAN * 14-1-1911 TE KAMPEN.

apr
15
ma
2019
Herdenking monument Pilotenlaan
apr 15 @ 09:30 – 10:00

Monument PilotenlaanDetails ceremonie volgt z.s.m.

Leerlingen van basisschool De Octopus organiseren traditiegetrouw op deze dag een herdenking bij het door hen geadopteerde monument aan de Pilotenlaan in Zwolle-Zuid. Kinderen van de Octopus herdenken bij het monument aan de Pilotenlaan in het bijzonder de vliegers die zich voor onze vrijheid hebben ingezet.
Het monument aan de Pilotenlaan werd onthuld op 14 april 1992 en ligt in Schellerbroek, waar een aantal straten is vernoemd naar geallieerde piloten die in de Tweede Wereldoorlog boven Zwolle en omgeving zijn verongelukt. Het monument werd in 1992 geadopteerd door basisschool De Octopus. Het monument bestaat uit een roestvrijstalen plaat, in omgekeerde V-vorm gevouwen, waarop de afgebroken propeller van de neergestorte Handley-Page-Hampden ZN-D/AE 123 werd bevestigd.

De tekst op de plaquette luidt:

‘FAILED TO RETURN……..
TER NAGEDACHTENIS AAN DE GEALLIEERDE PILOTEN, DIE TIJDENS DE TWEEDE WERELDOORLOG IN EN RONDOM ZWOLLE ZIJN GESNEUVELD. OP 21 JANUARI 1942 STORTTE DE HANDLEY-PAGE-HAMPDEN ZN-D/106 SQ VAN DE RAF NEER IN HET BUURTSCHAP  SPOOLDE. HIERBIJ KWAM DE 21-JARIGE SERGEANT AUBREY WILFRED DEERE OM HET LEVEN. DE STUURBOORDPROPELLOR VAN HET TOESTEL WERD OP 29 SEPTEMBER 1988 TERUGGEVONDEN EN MAAKT NU DEEL UIT VAN DIT GEDENKTEKEN.

Bevrijdingsdag Zwolle @ Monument Ter Pelkwijkpark
apr 15 @ 11:00 – 11:45

Herdenking bevrijding Zwolle

Details ceremonie volgt z.s.m.

“De zevende Canadese brigade, die eerst Zwolle een dag letterlijk links had laten liggen verscheen op 14 april voor die stad. Met vooral veel steun van persoonlijke verkenningsactie van soldaat Leo Major van het Regiment de la Chaudière, kon die brigade de Overijsselse hoofdstad bevrijden. Diezelfde dag ook werden Staphorst, Genemuiden, Hasselt en de voormalige gemeenten in het huidige IJsselham bevrijd. Voorhoedes stonden toen al in Friesland, Drenthe en Groningen. Vollenhove, Giethoorn en Zwartsluis moesten wachten tot 15 april, Kampen, Emmeloord, Heerde en Oldebroek tot de zeventiende. Op de 17e april waren er in Hattem drie geallieerden, de bevolking mocht twee dagen later pas de vlag uitsteken. Epe, Elburg en Nunspeet volgenden tenslotte op 19 april. Met de verovering van het grootste gedeelte van de IJsselmeerkust nam echter de bedreiging van vier miljoen in het westen levende mensen toe: de voedseltransporten via het meer kwamen vrijwel tot stilstand. De nog aanwezige Duitse troepenmacht was te groot om geheel Nederland in korte tijd te bevrijden. Bovendien hielden de geallieerden rekening met onderwaterzetting. De Duitsers zouden ongetwijfeld de dijken opblazen om de opmars te stuiten. Dat zou onvoorstelbare gevolgen hebben voor de hongerende bevolking. Lees meer.”

 

aug
15
do
2019
Herdenking monument Eekhout Park
aug 15 @ 19:15 – 20:30

Monument Eekhout ParkDodenherdenking bij het Indië- en Nieuw-Guinea-monument.
(Voor deelname in de erewacht, u kunt zich opgeven via info@veteranenzwolle.nl)

De gemeente Zwolle herdenkt donderdag 15 augustus alle militairen en burgers die omkwamen in Oost-Azië in de periode 1941-1962. Deze jaarlijkse plechtigheid vindt plaats van 19.15 tot omstreeks 20.30 uur bij het Indië- en Nieuw-Guinea-monument in Park Eekhout aan de Burgemeester van Roijensingel in Zwolle. De herdenking werd 29 jaar geleden voor het eerst in Zwolle georganiseerd. Aanvankelijk bij het centrale oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark en sinds 2002 bij het ‘eigen’ Indië- en Nieuw Guinea-monument in Park Eekhout. Het Indië- en Nieuw-Guinea-monument werd opgericht ter nagedachtenis aan de burgers en militairen die de dood vonden door oorlog, bezetting, gevangenschap en terreur in Oost-Azië. Het gaat om slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog tijdens de Japanse bezetting (1941-1945), maar ook om gevallenen tijdens de Bersiap-periode (1945-1949) en de kwestie Nieuw-Guinea (1949-1962).

De herdenking begint om 19.15 uur met optreden Zanger Roy Henri en koperensemble Excelsior aansluitend de inleiding van ceremoniemeester Jeffrey Satoor de Rootas rond het thema ‘onbekende helden’. Gastsprekers zijn dit jaar de schrijfster Marion Bloem en Generaal-majoor Leen Noordzij (Voorzitter Vereniging Indië en Nw Guinea-gangers ). Loco-burgemeester Rene de Heer van Zwolle draagt traditiegetrouw een gedicht voor. Daarna vindt de officiële kranslegging plaats. Loco-burgemeester Rene de Heer legt samen met loco-Commissaris van de Koning in Overijssel Bert Boerman, een krans namens het openbaar bestuur. Daarna leggen vertegenwoordigers van de slachtoffers, militairen en veteranen kransen (Vereniging Veteranen Zwolle en AVOM, evenals diverse organisaties en verenigingen. Leerlingen van de Parkschool die het monument heeft geadopteerd, reiken de kransen aan. Koperensemble Excelsior verzorgt de muzikale begeleiding. De plechtigheid duurt tot ongeveer 20.30 uur en wordt afgesloten met een defilé. Aansluitend is het mogelijk een kopje thee of koffie te drinken bij Theeschenkerij Park Eekhout.

okt
3
do
2019
Herdenking monument Engelse Werk
okt 3 @ 10:30 – 11:00

Monument Engelse Werk(Herdenkingsdatum is standaard 3 oktober, echter indien deze datum in het weekend valt kan de herdenking op een andere datum plaatsvinden!)

Op dondderdag 3 oktober is dit de herdenking bij het monument bij het Engelse werk, ter nagedachtenis van de 6 joodse slachtoffers, die daar 72 jaar geleden werden geëxecuteerd.  De herdenking, welke wordt georganiseerd door de Speciale Basisonderwijs (SBO) de Brug, die het monument hebben geadopteerd,  vindt plaats van 10.30 tot 11.00u. Hierna worden de veteranen uitgenodigd op school. Het tenue is zoals gewoonlijk: Veteranentenue of DT met groot model decoraties of burger (net pak met overhemd en stropdas) evt. met groot model decoraties.

Op deze dag vindt bij het oorlogsmonument in park Het Engelse Werk in Zwolle een korte herdenkingsplechtigheid plaats. In 1944 werden op deze plek zes mensen gefusilleerd. In 2001 werd in het park het monument opgericht ter nagedachtenis aan de slachtoffers. De nabijgelegen basisschool De Brug heeft het monument (in de buurt van de kruitkelder in het park) geadopteerd. Tijdens de plechtigheid worden leerlingen van de school actief betrokken. Het monument in park Het Engelse Werk te Zwolle is een kleine zuil van dolomiet (een grijsgroene steensoort) met in reliëf een heraldisch wapen.

De tekst op de zuil luidt:

‘GEFUSILLEERD
3 OKTOBER 1944
CORNELIS BAKKER 15-05-1922
ALBERT BROUWER 09-07-1919
HANS MARIUS KOOPAL 15-08-1920
JACOB KOORN 04-11-1922
ALFRED SCHNELL 10-06-1900
EVA SCHNELL-JOLOWICZ 19-11-1913.’

Het proces verbaal van die tijd vindt u hier.

okt
13
wo
2021
Herdenking monument Haersterveerweg
okt 13 @ 10:45 – 11:45

Monument Haersterveerweg

Op 13 oktober a.s. vindt de herdenking plaats bij het monument aan de Haersterveerweg. Het monument werd opgericht ter nagedachtenis aan de zeven inwoners van Zwolle die op 13 oktober 1944 op de schietbaan aan de Schrevenweg (nu Haersterveerweg) werden gefusilleerd als vergelding voor een gepleegde verzetsdaad. Het monument stelt een schietbaan voor met daarop de namen van de zeven Zwollenaren.

Ook bij deze herdenking zullen wij als Vereniging Veteranen Zwolle weer met een Erewacht aanwezig zijn. Hierbij nodig ik u uit deel te nemen aan de Erewacht.

Locatie: Haersterveerweg (naast Manege Zwolle)

Verzamelen: aanwezig 10:45 uur, parkeerplaats Manege Zwolle,                                                                                     Haersterveerweg 1-A Zwolle

Aanvang herdenking: 11:00 uur

Tenue: (oud) DT met groot model decoraties, Veteranen tenue (oud / nieuw) met groot model decoraties.

Aanmelden bij Theo (commissie herdenkingen) via mail, zie ledenlijst.

Met vriendelijke groet,
Vereniging Veteranen Zwolle
(waarnemend) Secretaris
Bram van den Boogaard

Reacties zijn gesloten.