Agenda

Apr
1
ma
2019
Herdenking monument Meppelerstraatweg
Apr 1 @ 12:30 – 13:00

Monument Meppelerstraatweg Op maandag1 april vindt de jaarlijkse herdenking plaats bij het monument aan de Meppelerstraatweg. Dit ter nagedachtenis aan de 5 slachtoffers uit Zwolle en Kampen, die daar 73 jaar geleden (notabene 14 dagen voor de bevrijding van Zwolle) werden gefusilleerd door de Duitse bezetters als vergelding voor een verzetsdaad. De herdenking wordt georganiseerd door groep 8 van de OBS “de Springplank”, die het monument hebben geadopteerd en waarbij wij als veteranen net als voorgaande jaren van harte zijn uitgenodigd. De herdenkingsceremonie vindt plaats van 12.30 tot 13.00 en zal namens de gemeente worden bijgewoond door wethouder William Dogger. Na de herdenking wordt u op school (Beukenstraat 83) uitgenodigd om onder het genot van koffie/thee getuige te zijn van de adoptie-overdracht van het monument van groep 8 naar groep 7, het aanhoren van persoonlijke gedichten, die door verschillende kinderen worden voorgedragen en het beantwoorden van vragen en delen van persoonlijke ervaringen met de kinderen van groep 7 en 8.

Het tenue is zoals gewoonlijk: Veteranentenue of DT met groot model decoraties of burger (mannen: net pak met overhemd en stropdas en vrouwen: overeenkomstig net tenue ) evt. met groot model decoraties. Verzoek aan de deelnemers uiterlijk om 12.15 aanwezig te zijn bij het monument.

Het monument aan de Meppelerstraatweg dat zich aan de gelijknamige straat in Zwolle bevindt, is opgericht ter nagedachtenis aan vijf inwoners van Kampen, Zwolle en Zwollerkerspel die op 31 maart 1945 zijn gefusilleerd als represaille voor een verzetsdaad. Zij waren de laatste van in totaal 19 mannen die tussen 3 oktober 1944 en 31 maart 1945 in Zwolle werden gefusilleerd. In de vroege morgen van de laatste dag van maart werden hier Willem Sebel, Hermannus Bosch, Wilhelmus Antonius van Dijk, Johannes Albertus Muller en Berend Jan IJzerman om het leven gebracht. Voor meer informatie, lees.

De tekst op de gedenkplaat luidt:

GEFUSILLEERD 31 MAART 1945
H. BOSCH * 5-1-1914 TE KAMPEN
W.A. van DIJK * 10-11-1908 TE ZWOLLE
J.A. MULLER * 24-5-1890 TE ROTTERDAM
W. SEBEL * 4-4-1901 TE VLAARDINGEN
B.J. IJZERMAN * 14-1-1911 TE KAMPEN.

Apr
12
vr
2019
Algemene ledenvergadering @ Verenigingsgebouw De Buitensocieteit
Apr 12 @ 19:30 – 23:00

Algemene ledenvergaderingBeste leden, met veel plezier nodigen wij u uit voor de derde algemene ledenvergadering van onze vereniging op vrijdagavond 12 april 2019. Uw partner is als toehoorder eveneens van harte welkom. De vergadering wordt gehouden in het verenigingsgebouw van Vereniging De Buitensociëteit, Het gebouw grenst aan het parkeerterrein van De Nieuwe Buitensociëteit, Stationsweg 44 in Zwolle en is uitstekend bereikbaar met openbaar vervoer. Uitstapplaats station NS (centrumzijde)
Er is beperkte (betaal)parkeermogelijkheid. U bent van harte welkom.

Alle leden krijgen z.s.m. per e-mail de officiële uitnodiging.

Apr
15
ma
2019
Herdenking monument Pilotenlaan
Apr 15 @ 09:30 – 10:00

Monument PilotenlaanDetails ceremonie volgt z.s.m.

Leerlingen van basisschool De Octopus organiseren traditiegetrouw op deze dag een herdenking bij het door hen geadopteerde monument aan de Pilotenlaan in Zwolle-Zuid. Kinderen van de Octopus herdenken bij het monument aan de Pilotenlaan in het bijzonder de vliegers die zich voor onze vrijheid hebben ingezet.
Het monument aan de Pilotenlaan werd onthuld op 14 april 1992 en ligt in Schellerbroek, waar een aantal straten is vernoemd naar geallieerde piloten die in de Tweede Wereldoorlog boven Zwolle en omgeving zijn verongelukt. Het monument werd in 1992 geadopteerd door basisschool De Octopus. Het monument bestaat uit een roestvrijstalen plaat, in omgekeerde V-vorm gevouwen, waarop de afgebroken propeller van de neergestorte Handley-Page-Hampden ZN-D/AE 123 werd bevestigd.

De tekst op de plaquette luidt:

‘FAILED TO RETURN……..
TER NAGEDACHTENIS AAN DE GEALLIEERDE PILOTEN, DIE TIJDENS DE TWEEDE WERELDOORLOG IN EN RONDOM ZWOLLE ZIJN GESNEUVELD. OP 21 JANUARI 1942 STORTTE DE HANDLEY-PAGE-HAMPDEN ZN-D/106 SQ VAN DE RAF NEER IN HET BUURTSCHAP  SPOOLDE. HIERBIJ KWAM DE 21-JARIGE SERGEANT AUBREY WILFRED DEERE OM HET LEVEN. DE STUURBOORDPROPELLOR VAN HET TOESTEL WERD OP 29 SEPTEMBER 1988 TERUGGEVONDEN EN MAAKT NU DEEL UIT VAN DIT GEDENKTEKEN.

Bevrijdingsdag Zwolle @ Monument Ter Pelkwijkpark
Apr 15 @ 11:00 – 11:45

Herdenking bevrijding Zwolle

Details ceremonie volgt z.s.m.

“De zevende Canadese brigade, die eerst Zwolle een dag letterlijk links had laten liggen verscheen op 14 april voor die stad. Met vooral veel steun van persoonlijke verkenningsactie van soldaat Leo Major van het Regiment de la Chaudière, kon die brigade de Overijsselse hoofdstad bevrijden. Diezelfde dag ook werden Staphorst, Genemuiden, Hasselt en de voormalige gemeenten in het huidige IJsselham bevrijd. Voorhoedes stonden toen al in Friesland, Drenthe en Groningen. Vollenhove, Giethoorn en Zwartsluis moesten wachten tot 15 april, Kampen, Emmeloord, Heerde en Oldebroek tot de zeventiende. Op de 17e april waren er in Hattem drie geallieerden, de bevolking mocht twee dagen later pas de vlag uitsteken. Epe, Elburg en Nunspeet volgenden tenslotte op 19 april. Met de verovering van het grootste gedeelte van de IJsselmeerkust nam echter de bedreiging van vier miljoen in het westen levende mensen toe: de voedseltransporten via het meer kwamen vrijwel tot stilstand. De nog aanwezige Duitse troepenmacht was te groot om geheel Nederland in korte tijd te bevrijden. Bovendien hielden de geallieerden rekening met onderwaterzetting. De Duitsers zouden ongetwijfeld de dijken opblazen om de opmars te stuiten. Dat zou onvoorstelbare gevolgen hebben voor de hongerende bevolking. Lees meer.”

 

Apr
27
za
2019
Opening Koningsdag Zwolle @ Nieuwe Markt
Apr 27 @ 12:00 – 12:30

Nieuwe Markt Zwolle

Net zoals voorgaand jaar heeft de VVZ via nu Buro Ruis een uitnodiging gehad om als detachement de opening van Koningsdag (zaterdag 27 april) op de Nieuwe markt in Zwolle bij te wonen.

Het programma volgt z.s.m.:

Hierbij nodigen wij u al uit om deze opening als veteraan binnen het detachement bij te wonen. Het tenue is zoals gewoonlijk: Veteranentenue of DT met groot model decoraties of burger (mannen: net pak met overhemd en stropdas en vrouwen: overeenkomstig net tenue ) evt. met baret en groot model decoraties.

Verzoeke de deelnemers om deze dag uiterlijk 11.50 u aanwezig te zijn op de Nieuwe markt (plein voor het voormalig postkantoor en nu restaurant UNO). Na afloop zijn de veteranen nog uitgenodigd voor een drankje.

Mei
4
za
2019
Dodenherdenking 4 mei @ Monument Ter Pelkwijkpark
Mei 4 @ 18:45 – 21:00

Monument Ter PelkwijkparkOp zaterdag 4 mei vindt  de jaarlijkse nationale dodenherdenking plaats in het Ter Pelkwijkpark in Zwolle. Daarbij wordt de deelname/aanwezigheid van oud-militairen en veteranen hoog gewaardeerd. Derhalve nodigen wij u allen uit om hieraan deel te nemen. Als oud-militairen en veteranen vormen wij een eigen detachement dat naast het (pre-recruitment) detachement van het Deltioncollege staat en aangevuld wordt met de collega’s, die (vooraf) deelnemen aan de stille tocht. Dit jaar wordt de erewacht weer gevormd door een detachement van de NATRES.

Het tenue is zoals gewoonlijk: Veteranentenue of DT met groot model decoraties of burger (mannen: net pak met overhemd en stropdas en vrouwen: overeenkomstig net tenue ) evt. met baret en groot model decoraties.

Verzoek vóór 29 april door te geven of u deelneemt en ook of u aan de Stille tocht deelneemt, info@veteranenzwolle.nl. Verzoek aan de deelnemers, die niet aan de stille tocht deelnemen om deze dag uiterlijk 19.15 u aanwezig te zijn op het Ter Pelkwijkpark. Leden van de vereniging worden tevens separaat geïnformeerd per e-mail.

Reacties zijn gesloten.