Herdenking oorlogsmonument Pilotenlaan en Ter Pelkwijkpark

Herdenking Pilotenlaan 2018 (1)Op vrijdag 13 april hielden leerlingen van groep 7 en 8 van OBS De Octopus in alle vroegte een herdenkingsplechtigheid bij hun geadopteerde monument aan de Pilotenlaan in Schellerbroek. Dit ter nagedachtenis aan de gealliëerde piloten en hun bemanning, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de omgeving van Zwolle zijn  neergestort en omgekomen. Het monument wordt gevormd door de propellor van een Britse bommenwerper, die op 21 januari nabij Spoolde neerstortte en waarbij 1 bemanningslid omkwam.     

Aan de herdenking, die strak werd geleid door Mw. Annette Riemersma namen dit jaar namens de gemeente burgemeester Henk Jan Meijer deel, alsook 3 genodigden, kinderen van verzetshelden en verzorgde een detachement van de VVZ de erewacht. Vooraf lazen 5 leerlingen van de school  prachtige gedichten voor en bracht het koor van de Octopus olv Mw. Riemersma 3 hele mooie liederen ten gehore: het Indiaanse “Mowtay”, het Japanse “Hotaru Koi” en met alle leerlingen het zeer toepasselijke lied “Vrij”, waarmee de school tijdens het bevrijdingsfestival in 2016 hoog scoorde. Na de ceremoniele plechtigheid (taptoe, 1 minuut stilte en Wilhelmus) werden er bloemen gelegd bij het monument, om deze vechters voor onze vrijheid, die met hun vliegtuig de “White Cliffs of Dover” nooit meer hebben bereikt, te bedanken en gedenken. Herdenking Pilotenlaan 2018 (3)Daarna werden de genodigden uitgenodigd op school voor het bekijken van een preview van de documentaire, die een Canadese filmploeg had gemaakt en waarin ook burgemeester Meijer en juffrouw Annette worden geinterviewd. Hierin berichten zij over hoe de Canadezen in de persoon van Leo Major, als eerste bevrijder van Zwolle elk jaar in Zwolle worden herdacht. En hoe Nederlandse basisscholen, die een oorlogsmonument hebben geadopteerd, elk jaar de herinnering aan hen, die voor ons gestorven zijn herdenken. Een hele mooie reportage, waarin de dankbaarheid voor de rol van onze Canadese bevrijders en de vrijheid in zijn algemeenheid wordt belicht. De hele documentaire werd ’s avonds vertoond op de Canadese televisie.

Zie ook: video rtvfocusZwolle en PZC

IMG-20180413-WA0002Later die ochtend op 13 april, één dag voordat Zwolle 73 jaar geleden werd bevrijd door de Canadezen vond in het Ter Pelkwijkpark de herdenking plaats van Zwolse slachtoffers, die tijdens de Tweede wereldoorlog door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen. Aan deze herdenking, die werd georganiseerd door de Geert Grote en Koninging Emma basisscholen nam ook namens de gemeente burgermeester Henk Jan Meijer deel. De erewacht werd verzorgd door 8 veteranen.     

Tijdens deze herdenking, die geheel werd geleid door kinderen van beide basisscholen, werden oorlogsverhalen voorgelezen, gedichten voorgedragen en stukken muziek ten gehore gebracht. Hierbij gaven de kinderen hun beleving weer aan wat voor spanning en gevaren de bevolking in deze jaren van onderdrukking en vervolging hebben blootgestaan. Het was jammer dat er geen geluidsinstallatie was geplaatst, waardoor het voor de omstanders heel moeilijk te volgen was. Wel werd er nog muzikale ondersteuning geleverd door kinderen met een instrument. Na de plechtige ceremonie, waar naast de Nederlandse en Zwolse vlag ook de Canadese “Maple Leaf”” in top werd gehesen, werden er bloemen gelegd door de burgemeester, scholen en aanwezigen.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.