“Operatie geslaagd” in Odeon

Operatie geslaagd (1)Zondag 8 april waren een groot aantal veteranen aanwezig bij het muzikale drama “Operatie geslaagd”  van Erik Krikke en de 7even Bridges.  Het is het verhaal van Erik Krikke, die als militair werkend als operatieassistent wordt uitgezonden naar Afghanistan en wel  het  Role-2 Ziekenhuis in Kandahar Airfield. Daar wordt hij geconfronteerd met dermate ernstige en indrukwekkende taferelen, dat hij na thuiskomst niet kan aarden en met een Posttraumatische stoornis leeft op het randje van leven en dood, voordat hij geholpen door een vriend tot inzicht komt en besluit om hulp te vragen.

Het zijn de korte verhalen omgeven met hele bekende liederen, vertolkt door Erik en zijn band “7even Bridges”, die de diverse onderwerpen en dilemma’s, waar je als militair voorafgaande , tijdens en na de missie mee te maken (kunt) krijg(t)(en), ontzettend scherp weet te benadrukken. Het aangewezen worden voor uitzending; hoe vertel ik het mijn gezin en vooral kinderen; het invullen van de handleiding nabestaanden; het afscheid nemen van het gezin en de beloftes; de ontvangst in Kandahar; de eerste (burger) slachtoffers; de Rampceremonie, het afstompen en zwarte humor; de telefoongesprekken naar huis; de isolatie (niets vertellen) bij thuiskomst, de vervreemding van familie en maatschappij. Al deze aspecten die Erik zelf aan den lijve heeft ondervonden, verwoordt hij op het toneel en bekrachtigd met nummers als:Operatie geslaagd (9) “Sound of Silence”, “Teach your children well”, “See me Feel me”, “Something inside so strong” en  “Imagine” maakten deze overwegingen een diepe indruk op alle aanwezigen in de zaal en zorgden voor heel veel momenten van herkenning bij de veteranen. Afgewisseld met luid applaus voor de hele mooie (soms a capella) uitgevoerde  muzieknummers, was het tijdens de hele voorstelling muisstil. Met zijn openheid over wat hem was overkomen en hoe hij met steun van een vriend door er over te praten zijn zin in het leven weer had teruggekregen gaf Erik eenieder, die ooit een traumatische ervaring heeft gehad of wellicht nog zal krijgen de sleutel, hoe je deze nare ervaringen het hoofd kan bieden, nl. door erover te praten en hulp te accepteren. Samen met zijn collega’s van de 7even Bridges vormen zij de bruggen voor mensen met een PTSS om hen dat duwtje te geven, nodig om hen de weg te tonen hoe zij zich hieruit kunnen onttrekken. Deze avond bood en hele mooie, nuttige en heel herkenbare voorstelling, die een hele goede en warme link legt naar onze taak als VVZ in de Nuldelijns ondersteuning.
Meer foto’s op pagina

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.