Herdenking monument Eikenlaan te Berkum

Bij het oorlogsmonument aan de Eikenlaan is woensdagochtend 11 januari een herdenkingsplechtigheid gehouden voor de omgekomen bemanning van de neergestorte bommenwerper B-17 tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Leerlingen van de basisscholen De Campherbeek en De Duyvencamp legden bloemen bij het monument en lazen gedichten voor. Wethouder Michiel van Willigen woonde de herdenking bij namens gemeente Zwolle. Oud-militairen en veteranen van de Vereniging Veteranen Zwolle verlenen jaarlijks medewerking aan de plechtigheid.

Het monument aan de Eikenlaan werd op 11 januari 1995 onthuld ter nagedachtenis aan de bemanning van de neergestorte bommenwerper B-17 ‘Flying Fortress’ van de 388ste Bomb Group van de Amerikaanse luchtmacht. Het vliegtuig kwam terug van een bombardement op de plaats Brunswijk in Duitsland. Door motorstoring bleef het vliegtuig achter op de formatie en werd het uiteindelijk door de Duitsers neergehaald.
Met uiterste krachtsinspanning heeft de piloot kunnen voorkomen dat het toestel neerstortte op het centrum van Zwolle. Bij de crash kwamen 5 van de 10 bemanningsleden om het leven. Het monument bestaat uit een combinatie van marmer en natuursteen.

Oud mariniers/Veteranen hebben het monument opgericht en de herdenkingsdatum gelegaliseerd.

Zie ook pagina Oprichting monument Eikenlaan Berkum

Na de herdenking werden de veteranen uitgenodigd voor een kopje koffie op school.       

Voor meer informatie zie:

Pagina De Swollenaer (met dank voor tekst en foto’s)

Pagina RTV Focus

 

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.