Nabestaanden bij herdenking monument Haersterveerweg

Monument HaersterveerwegMonument op de schietbaan Berkum is een monument aan de Haersterveerweg in Zwolle dat is opgericht ter nagedachtenis aan zeven burgers die op 13 oktober 1944 zijn gefusilleerd als represaille voor een verzetsdaad. Op  13 oktober j.l. is er de jaarlijkse herdenking gehouden en nabestaanden van Jacob Tensen en Willem Jan Tensen waren hierbij aanwezig, onderstaand hun reactie.
Voor meer achtergrond informatie over de gebeurtenis tijdens WO II, waar de namen van de gebroeders Tensen worden benoemd, zie http://www.genne.nl/html/het_onderduikschip_deel_1.htm

Het was 13 oktober een bijzondere dag om mee te mogen maken en ook ontroerend. Mijn schoonouders G.Vermeer en L.Vermeer-Tensen (nicht van gefusilleerde Willem Jan en Jacob Tensen) zijn verrast en dankbaar voor de vriendelijke en belangstellende wijze waarop u en uw collegae veteranen ons hebben ontvangen en begeleid. De bijdrage van de schoolkinderen en uw aanwezigheid als groep veteranen gaf een speciaal accent bij deze herdenking waarbij het een respectvolle en memorabele bijeenkomst was. Bram Dittmer.


Verslag herdenking:

Kranslegging 13102015Foto’s zie: ZwolleNu.
Op dinsdag 13 Oktober j.l. hebben kinderen van de OBS De Campherbeek en PCBS De Duyvencamp de 7 slachtoffers herdacht, die op 13 Oktober 1944 op de “Schietbaan” aan de Haersterveerweg, werden gefusilleerd door de Duitse bezetters als represaille voor een verzetsdaad aan het spoor. Bij de herdenking waren naast de groepen 7 en 8 van de beide scholen ook aanwezig de wethouder van de Gemeente Zwolle, Hr. Filip van As, een erewacht bestaande uit 8 vertegenwoordigers van de SOMZ, en heel speciaal, nabestaanden van de twee broers Tensen die daar zijn geëxecuteerd. Voorafgaande aan de ceremonie hield de directeur van de Duyvencamp, Mw. Clarina Streuer, een korte speech en droegen enkele kinderen gedichten voor over de betekenis van vrijheid, verdriet en 1 minuut stilte. Na de 1 minuut stilte, het hijsen van de vlag en het zingen van het Wilhelmus werden er bloemen bij het monument gelegd door de beide scholen, de wethouder, de nabestaanden en alle aanwezige kinderen.
Na de ceremonie werden de nabestaanden en veteranen door De Duyvencamp uitgenodigd voor een kopje koffie en om als veteraan groepsgewijs met de deelnemende kinderen te praten over hun beleving van de herdenking en de ervaringen van de veteranen. Dit was een hele leuke en interessante ontmoeting, wat door eenieder en in het bijzonder door Mw. Dittmer als nabestaande (nicht) van de slachtoffers Jakob en Willem Jan Tensen en haar familie enorm werd gewaardeerd. Complimenten voor de organiserende onderwijzers van de scholen, Hr Anton Klunder en Jan Jansen.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.